top of page

עריכת שירה

שיר שז.jpg
"אפשר שהעץ זוכר" מתוך הספר והאלבום "ריקוד המשוגעת"

כמה מילים אישיות

בעצם אני עוסקת בעריכת שירה באופן עקיף כבר  למעלה מעשרים שנה. החל מהיום בו התחלתי להנחות סדנאות כתיבה וללוות בכתיבה באופן אישי. אבל לקח לי שנים רבות למצוא את אופן העבודה שאעמוד מאחוריו במלוא האחריות. אופן עבודה שיכבד את הכותב/ת -  שיעניק לו/ה כלים לעריכה עצמאית תוך נאמנות לתשוקות, למשמעויות ולכוונות הראשוניות שילדו את הטקסט. ואופן עבודה שיכבד גם את הטקסט – שיבקש לנפק בסיום העבודה טקסט מזוקק ומהודק ככל האפשר.

לכן אני עומדת מאחורי עריכת ספרים שלמים, רק בשנים האחרונות.



ספרי שירה בעריכתי:

"מה את רואה", זיוית קורנבלאו, הוצאת ספרי עיתון 77, 2019.

"בעורקים פתוחים", אודליה ון-דר-הורן, הוצאת צבעונים, 2019.

"אל הגרעין", עוזי הרלינג, הוצאת ספרי עיתון 77, 2020.

"אאוס ורודת האצבעות", ענבל אשל-כהנסקי, הוצאת ספרי עיתון 77, 2021.

איך אני עובדת

העבודה נעשית ברובה  באמצעות פגישות עבודה אישיות, שמעניקות לכותב.ת כלים לעריכה עצמאית

אנחנו נפגשים במשך תקופה לפגישות עבודה אישיות, בהן, תוך כדי היכרות עם הטקסטים שלך, אני מעניקה לך כלים לעבודת עריכה עצמית. משך התקופה בה אנו נפגשים הוא אינדבידואלי, כמו גם האינטנסיביות של הפגישות. יש שנפגשים אחת לשבועיים ויש שאחת לשבוע. יש שנפגשים לשעה, ויש שמבקשים פגישות ארוכות יותר בנות שעה וחצי. לאט לאט, בהתבסס על הכלים והידע שאת.ה רוכש.ת את מתחילה לעשות עבודה עצמאית בבית, ומביאה לי את פירות עבודתך, כדי שנעבור עליהם ביחד. 

באיזשהו שלב, כשאנחנו מרגישים שדי - וזה תמיד מתרחש כשיש לנו כבר מצע משותף של היכרות ואמון, והסכמה לגבי ארגז הכלים, אני יושבת לבדי  למרתון שלוקח לרוב בין שבע לעשר שעות (תלוי באורך הטקסט, ובגורמים נוספים). ואז, ברגע המרגש שבו אני מסיימת, אני שולחת אלייך את כתב היד הערוך, בדרך כלל כדי לשמוע הסתייגויות וטרוניות.(: מובן בהחלט. זהו הטקסט שלך ועשיתי בו שינויים.

בשלב הזה את לוקחת לעצמך זמן לשהות עם הטקסט ולראות אם את יכולה להתיידד אתו, ועם איזה חלקים אינך יכולה להתיידד. ואז אנחנו נפגשות לפגישה, או פגישות אחדות, של שינויים, בהתאם לתחושות הבטן שלך, לרגשות ולמחשבות שלך. אני מקשיבה לך רוב קשב, וחושבת כיצד, בעזרת הכלים שברשותי, לדייק עוד את האמת שלך, כך שגם את וגם הספר תצאו נשכרים.           

הפגישות מתקיימות בביתי בחיפה ו/או בזום.

​מחיר פגישה עבודה אישית בת שעה איתי הוא 300 שח.

מחיר לשעת עריכה עצמאית שלי הוא 200 ש"ח.

מחדר העריכה

איך להעביר את הדבר החי הזה, הפועם, שמתרחש בחדר העריכה? היא יושבת לצדי, הקמטים תחת עיניה עמוקים מתמיד, המבט שהיא נותנת בי קופצני, הצחקוקים מתרסקים ונבלמים. ככה זה כשמגיעים לסיום, אני מזכירה לעצמי. יהיה בסדר, אני אומרת לה, אל תדאגי, ומנסה להסביר לה על המוטיב החוזר שבחרתי, על חוט אריאדנה, מנסה להעביר לה שלא תיבהל מעצמה, שלא תיבהל מהעוצמות שהיא כתבה. כי פעמים רבות ככה זה. לא מספיק האומץ לכתוב. צריך גם את האומץ לקרוא את מה שכתבנו ולעמוד מאחוריו. כמעט מזל טוב. כמעט עוד ספר נולד.

"שדמעותי יהפכו פנינים בעולם.
שכאבי יהפֹך פנינים בעולם.
פנינים להתהדר, להתכרבל, להתחמם.
פנינים להתנחם."

מתוך האלבום "להחזיר את הפיות". ביצוע ולחן: יונתן בר גיורא

כיצד נולדה העורכת שאני

מתוך המשוררת שהייתי ועודי

כמה התנגדות הייתה בי, והאמת שגם היום עדיין לא קל לי, כשמישהו רצה רק לגעת במלה שלי. מה מלה? אות. נקודה. פסיק. כל כך חרדתי מאיבוד הכוונה הפנימית העמוקה שלי, אותה לא ידעתי להגדיר במילים. אבל חשתי בה בעוצמה אדירה: המוזיקה, הצליל, הצלצול, ההטעמה, המעבר משורה לשורה, המקום לנשימה. "אבל ככה אני מרגישה את השיר", הייתי נעמדת על הרגליים האחוריות שלי, "אי אפשר לשנות מלה!"
 
עם השנים, כשהתחלתי אני לערוך שירים של אחרים, נתקלתי באותן תגובות אלי. לא פעם ערכתי שירים של אחרים באופן נפלא לדעתי. כל כך יפים, בהירים, מתומצתים ומזוקקים הפכו השירים לאחר שנגעתי בהם בשרביט העורכת הקסום שלי. הייתה רק בעיה אחת: הם כבר לא היו השירים של הכותב. הם הפכו להיות השירים שלי.
 
ואני, מבינה מחד את ההתקוממות של כותבי השירה שערכתי אך מאידך מאוכזבת מכך שעבודת העריכה המופלאה שלי אינה מובנת ומוערכת כיאות על ידי הכותבים, נעתי ונדתי בתודעתי וברגשותיי בין הזדהות עם המשוררת הנלחמת כחתולה להגן על גוריה-שיריה, לבין העורכת המבקשת להיטיב את מעשה השיר. (מה זה להיטיב? ובעיני מי?... מיהו, לעזאזל, השופט העליון, בעל הסמכות אשר יקבע את ערכו של שירי?.... ) הסתבר לי שכדי לעשות עבודה טובה יותר עם השירים שערכתי, כזאת שתהיה נאמנה לכוונות של כותביהם, העורכת והמשוררת שבי חייבות למצוא את הדרך זו אל זו.

זהו דיאלוג מתמשך בין המשוררת והעורכת הפנימיות, שנמשך כל הזמן בכדי לחפש ןלמצוא את הדרך המדוייקת לעבודה על השירים - לשלב את דרך הבטן והאינטואיציות עם דרך השכל והידע.

 
 

bottom of page